.



Jitrocel kopinatý a recept na sirup proti kašli

1. června 2009 v 22:06 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení
Kvítek má nádherné tyčinky, na konci jsou srdíčka, z jeho listů jsem kdysi vyráběla jitrocelový sirup. V zimních měsících je úžasný proti kašli, jednoduchý recept: nasbíráte mnoho listů, vezmete velikou třílitrovou sklenici od okurek, vkládáte postupně vrstvu listú, posypete cukrem, opakujete, trošku zmačknete, dáte víčko, nebo igelitový sáček a gumičku. Druhý den nebo za dva dny jdete natrhat další listy a přidáváte opět stejným způsobem, takto pokračujete až máte sklenici plnou. Pak jsem sklenici nechala v kuchyni na polici, a asi po měsíci jsem zcedila sirup, pak je potřeba sirup převařit a nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme .... cukrem nešetřete, jitrocel je kyselý ... :)
Sirup jsem dávala dětem 5 až 6 lžiček denně, dospělý člověk užívá polévkové lžíce ....

 


6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 monika monika | E-mail | Web | 3. června 2009 v 6:22 | Reagovat

Marie,chtela bych se zeptat jestly je nejaky duvod proc se listy pridavaji postupne.Neslo by to nalozit najednou a pak nechat ten mesic odstat?Ja delam pampeliskovy a sedmikraskovy sirup a tam se vse povari a pak 24 hodin louhuje.Pak se prida cukr a svari na sirup.Myslite,ze by takova tepelna uprava byla vhodna ?

2 Marie Marie | 3. června 2009 v 22:45 | Reagovat

[1]: Dobrý den Moniko, víte dělám tento sirup podle známé bylinářky Marie Treben, listy samy vypouštějí svou vlastní šťávu, je to čistý sirup, vaření by znehodnotilo léčivou sílu. Nejde to udělat najednou, protože i když naplníme listy s cukrem až po okraj a i stlačíme, druhý den už vše klesá dolů, proto opět musíme jít natrhat listy a přidávat. Je to trošku nekonečná práce, ale vyplatí se to. Sirup je opravdu úžasný. Pokud si někde koupíte knihy od Marie Treben, třeba " ZELENOU LÉKÁRNU, najdete zde mnoho rad.
Tato žena vyléčila mnoho lidí. Její rady jsou nad zlato :) Tak mně napadá, že bych mohla založit novou rubriku BYLINY sem bych vložila všechna mnou vyzkoušené recepty s bylinkami. Před časem jsem tuto rubriku měla, ale nikdo nereagoval, tak jsem jí smazala. Jsem moc ráda, že jste mi napsala ... děkuji
Knihy o bylinkách jsem půjčila, až se mi knihy vrátí, ofotím a vložím víc. Přeji krásný den ... Marie

3 monika monika | E-mail | Web | 4. června 2009 v 9:25 | Reagovat

Marie dekuji moc za odpoved.Rubriku  byliny urcite obnovte.Moje babicka pouziva bylinky cely zivot.Bohuzel v cesku neziji skoro 20 let a tak "diskutujeme" po telefonu.Mam take vselijake knihy,treba od bylinkare Pavla Vani,Alternativni medicinu od Jiriho Vanci atd.Muj nejvetsi "poklad" je prave od babicky a to Mathioliho herbar aneb bylinar z barevnymi ilustracemi.
Jitrocele kopitnateho mam plnou zahradku,dnes jsem pripravila sklenici a nakoupila citrony a zitra zacnu.Stejnym zpusobem budu nakladat i mlade smrkove jehlicky.
Tesim se na vase dalsi prispevky,po knizce Marie Treben se urcite poohlednu a jeste jednou dekuji.Monika

4 Marie Marie | 4. června 2009 v 22:06 | Reagovat

[3]: Milá Moniko, děkuji za Vaši odpověď, udělala jste mi velikou radost :) Ještě včera jsem založila novou rubriku " BYLINKY PRO UZDRAVENÍ " a začnu tedy vkládat nové články o bylinkách, aby pomohly mnoha lidem. Tímto Vám velice děkuji za popostrčení :))

Měla jsem prababičku a ona byla veliká bylinkářka, právě ona mně toho tolik naučila. Vařila úžasný bylinkový čaj, milovala ho celá naše široká rodina. Jmenoval se tak "rodinně" " ČAJ ZE STARÝCH ŠKRAMPÍ " v překladu ... čaj ze starých bot :)) Čaj byl úplně černý a tolik dobrý, takový uměla jen moje prababička. Možná si vzpomenu na jeho složení a ráda sem recept napíši. Prababička se dožila 89 let a celý život nebyla nemocná, jen jednou si zlomila ruku, ona pracovala do svých 87 roků, byla ráda mezi lidmi :) Pak za ní přišel ředitel celého závodu a omlouval se, že jí už musí propustit, že toto už na podniku neobhájí, že nikde nemají pracovníka v tolika letech :))

Bylo náledí a prababička uklouzla a zlomila si ruku, v nemocnici byli všichni lékaři i primář úplně vedle, vůbec nikdo nevěděl, že žije v jejich obvodu, kam patřila jako jejich pacient, obvodního lékaře nikdy nenavštívila, on vůbec netušil že je jeho pacientka. V nemocnici dlouho prababička musela lékařům, docentům, profesorům i panu primáři vyprávět co jí, co pije, že tak dlouho a plná zdraví žije. Moc je to všechny zajímalo a tiše naslouchali a zapisovali babičina moudra.

Moniko, jen malá otázka, proč jste nakoupila citrony ? Do jitrocelového sirupu nepatří ... jen listy a cukr. To jen na vysvětlenou, možná je máte na něco jiného :))

Přeji Vám mnoho zdraví a krásný čas s bylinkami :) Marie

5 Marie Marie | 4. června 2009 v 23:49 | Reagovat

Malá chyba se vloudila, prababička se dožila 92 let, omlouvám se ...

6 monika monika | E-mail | Web | 5. června 2009 v 1:49 | Reagovat

Marie,jsem rada,ze jste mne upozornila na to,ze se citrony do jitroceloveho sirupu nedavaji.Patri do toho ze smrkovych vyhonku(ktery take budu vyrabet).
http://www.toprecepty.cz/recept/4736-sirup-ze-smrkovych-vyhonku-(pro-janinu)/
Ja to samo sebou popletla.Jeste,ze jsem sem zaskocila a vse okamzite napravila:))
Dekuji za hezke vypraveni o babicce.Byla to jiste moudra zena.Me babicce je 81.Kdyz ji bylo neco prez 40 let,lekari zanedbali nalez na cipku z ktereho se vyvinula rakovina.Takze nastalo ozarovani a chemotherapie coz ji sice zachranilo ale nadelalo mnoho skod na jejim organizmu.Neco se projevilo okamzite a nektere veci bohuzel az ted ve stari.Ale myslim,ze prave bylinkami a pozitivnim pristupem k zivotu je tady stale s nami.
Preji krasny den,ahoj Monika.

7 Marie Marie | 5. června 2009 v 14:21 | Reagovat

[6]: Moniko, to jsme se krásně rozpovídaly :) o našich babičkách. Moje prababička byla velice moudrá žena a velice jsme se měly rády.

Jsem ráda, že mně nebylo hloupé napsat o citronu, že nepatří do jitrocelového sirupu, aby jste si ho nepokazila. Děkuji za odkaz na smrkový sirup, určitě ho vložím na stránky, aby ho našlo více lidí.

Přeji, ať se Vám daří s bylinkami dělat zázraky :)) Marie :))

8 mariaa mariaa | Web | 5. června 2009 v 16:19 | Reagovat

PEKNY DEN
caj zo SKOROCELU KOPIJOVITEHO,tiez pijem pomohol mi pri silnom kasli suchom...
tiez som si tuto radu nasla na stranke ZDRAVIE Z BOZEJ LEKARNE...su tam velmi dobre rady,pre cloveka...

9 Marie Marie | 5. června 2009 v 19:30 | Reagovat

[8]: Mariaa, děkuji za komentář a název stránky s bylinkami :) Vyrobený sirup z jitrocele...všichni milují, je moc dobrý :) Děkuji za návštěvu :)

10 sar sar | E-mail | Web | 8. června 2009 v 13:34 | Reagovat

Dobrý den Marie, odkaz na Vás jsem objevila díky Monice, na jejich stránkách. Bylinky mám moc ráda, spíš jsem je používala při vaření, ale už zkouším i sirupy, na jaře jsem dělala ze smrčků a určitě vyzkouším i ten Váš jitrocelový, na kašel pro děti se bude hodit.
Moc krásné povídání o babičkách i bylinkách a už se těším na další bylinkové recepty i vzpomínaný čaj od prababičky.
Hezký den! Šárka

11 mariaa mariaa | Web | 13. června 2009 v 18:40 | Reagovat

vobec nemas za,co...
inak najprv sa musi dat do googla ZDRAVIE Z BOZEJ LEKARNE  a potom sa tam objavi tato stranka...
je velmi dobra su tam velmi uzitocne rady...som rada,ze som ju nasla...nasla som ju len nahodne...

12 Naďa Naďa | E-mail | 10. července 2009 v 9:45 | Reagovat

Dobrý den jsem jsem strašně ráda,že jsem našla tyhle stánky!!! :-) Začínám s bylinkama a sbírám staré dobré rady!!!  Neporadili by jste mi někdo co je dobré na žlučníkové kameny? Švagrová je má,tak alespoň nějak jí pomoct. Nevíte o něčem??? 8-) Děkuji Naďa

13 Peter Peter | E-mail | 1. srpna 2009 v 9:00 | Reagovat

Dobry, urobil so skorocelovy sirup tak ako je to tu popisane, cize do flasi som ho ukladal a presypoval cukrom. Dnes po mesiaci som ho precedil. Netreba ho prevarit a ulozit niekde do chladu aby sa nepokazil a ake je potom jeho uzivanie, hlavne pre deti ?
dakujem

14 Marie Marie | 1. srpna 2009 v 21:30 | Reagovat

[13]: Pro Petra a i ostatní koho zajímá jitrocelový sirup ....
Vrátily se mi knihy Marie Treben a díky Petrovi jsem si šla znovu přečíst co a jak s nakládáním jitrocelových listů.

Je tu psáno, když scedíme sirup, je nutné sirup převařit, pak nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme.

Užívání zde není popsané, sama jsem dětem dávala 5 až 6 lžiček denně. Sirup pomáhá na lehké odkašlávání ...

15 .) .) | 15. října 2009 v 12:33 | Reagovat

:-)  :-(  ;-)  :-D  8-O  8-)  :-?  :-x  :-P  :-|  :-!  ???  :D  [:tired:]  O_O

16 Viki Viki | E-mail | 11. února 2010 v 14:08 | Reagovat

Dobrý den,chtela bych se poradit, jak na to..Koupila jsem Skorocel.sirup od Mullera,je tam,že  na "zahlenený" kašel. A na suchý zase "Sirup s Materi douškou".--Jinde jsem četla ,že Skorocel je na suchý kašel..a na vlhký kašel zase Brečtan(to je vyskoušené,ok).--Co teď ,co je pravda..Nekdo zas rekl,že u bylinkových čaju se to nedá ríct úplne presne.NA JAKý KASEL SE Má PODáVAT JITROCELOVý SIRUP??? :-(

17 Viki Viki | E-mail | 11. února 2010 v 14:18 | Reagovat

1.Četla jsem ješte sirup na kašel z reťkve: ukrojit konec,pocukrovat a pocukrovaným koncem to postavi na talír.nechat stát asi den, slít šťávu do tmavé sklenice.Odkrojit kousek a postup opakovat,pokud nespotrebujeme celou reskvičku.
2. na zdlouhavý kašel zase nakrájenou cibuli naložit vrstvovite cukr,cibule,cukr,cibule a nechat to stát v lednici.Cibule pustí štávu, kterou postupne mužeme pít nebo odlívat do sklenice.Nekomu vadí vune ale nekteré deti to vypijí bez probl.a sami si to nalévají..s mírou. :-)

18 Marie Marie | 11. února 2010 v 15:19 | Reagovat

Viki .... jitrocelový sirup používám, když je kašel suchý, po něm se dobře odkašle ... jitrocel pomáhá vytvářet hleny a pak se uvolňují kašlem  :-)

Jinak naše rodina používala na kašel homeopatika sirup STODAL ... mojí vnučce vždy pomohl, sirup je sladký a dětem moc chutná  :-)  :-)

Kašel po duchovní stránce znamená, že člověk něco nemůže prodýchat, něco ho trápí, tímto štěká na svět, aby na sebe upozornil ... kniha UZDRAV SVÉ TĚLO od Louise Hay ... zde je napsáno mnoho nemocí a kterými myšlenkami jsme si je způsobili, je to skvělá knížka  :-)

19 lubica lubica | E-mail | 2. června 2010 v 7:57 | Reagovat

[1]:chcela som si urobiť skorocelový sirup,podla vášho receptu,no po týždni sa objavila na lístkoch pleseň,čo s tým,prosím o radu.ďakujem

20 Teta.Buu Teta.Buu | E-mail | 31. srpna 2010 v 21:40 | Reagovat

Dobrý večer,chtěla jsem se vás zeptat a zárovenˇ aj
poprosit o radu,dělám si doma jitrocelovou mast,vše jde tak jak má,
ale v návodu jitrocelové masti,je napsáno,že potřebuji 250 ml
jitrocelové štávy,chtěla jsem se vás zeptat,jak mám tu jitrocelovou
štávu z teho listu zjískat,moc vám za radu děkuju a přeju vám moc
krásný večer.S pozdravem Milka

21 Jindra Jindra | E-mail | 3. září 2010 v 17:54 | Reagovat

Zdravím všechny příznivce bylinek. Zkoušela jsem dělat jitrocelový sirup podle tohoto receptu. Má úplně jinou chuť než sirupy dostupné v lékarnách a dětem moc nechutná. Můžete mi někdo poradit, jak by se dal udělat, aby byl chuťově lákavější. Děkuji.
S pozdravem. Jindra

22 Pavla N. Pavla N. | 8. června 2011 v 19:46 | Reagovat

DObrý den, dneska jsem naložila listy na jitrocelový sirup do sklenice a odložila na slunné místo, jen se chci zeptat, zda mám nechat sklenici uzavřenou na těsno, anebo pouze přikrytou nějakým plátnem, aby celá směs mohla dýchat? Děkuji za odpověď

23 Marie Náprstková Marie Náprstková | 8. června 2011 v 23:51 | Reagovat

[21]: Milá Jindro, pravděpodobně jste dala málo cukru, jitrocel je totiž dost kyselý .... Moje děti tento sirup měli moc rády :-) Omlouvám se, že odpovídám tak pozdě ...

24 Marie Náprstková Marie Náprstková | 8. června 2011 v 23:53 | Reagovat

[22]: Pavlínko, sklenici jsem vždy uzavřela na těsno ... zítra by jste měla znovu listy a cukr doplnit, uvidíte sama, jak každý den obsah bylinky klesne, až má člověk pocit, že ta sklenice je bezedná :-)

25 Marie Náprstková Marie Náprstková | 8. června 2011 v 23:58 | Reagovat

[20]: pro Tetu Buu ... mast jsem zatím z jitrocelu nedělala, ale šťávu lze získat v odšťavňovači :-)

26 Hanka Hanka | E-mail | 12. června 2011 v 14:41 | Reagovat

Dobrý den, jsem moc ráda, že mě můžete poradit.Určitě udělám jitrocelový sirup,.Dělala jsem ho v loňském roce,ale nepřidávala jitrocel. Mám tam dávat jen listy nebo i květy.a také jsem dala sklenici do temné místnosti, to asi také nemusím.Děkuji a přeji hodně štěstí

27 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 12. června 2011 v 19:06 | Reagovat

[26]: Dobrý den,

na sirup se použvají jen listy, když jsem naplnila 3 litrovou sklenici (každý den jsem přidávala listy a cukr) pěvně uzavřela, pak jsem na zahradě vykopala jámu v záhonu, sklenici jsem do ní vložila, aby od hrdla koukala ven ze země, zahrnula jsem zbylý prostor zeminou a na víčko jsem dala prkno a zatížila kamenem. Nechala takto celé prázdniny .... vše pomalu zkvasilo ... po vyndání sirup scedila a sirup chvilku povařila, dala do sklenic a uzavřela. Cukrem nešetřete, jitrocel je kyselý.
přeji, aby se Vám sirup podařil

P.S. Psala jsem Vám na emailovou adresu, ale je asi zde špatně napsaná a email se mi vrátil :-)

28 pavla pavla | 20. června 2011 v 13:33 | Reagovat

Dobrý den, mám v plánu se pustit do tohoto léčivého sirupu, jen se chci zeptat, jestli je nutné sirup převařit?, nezabiju tím vitamíny? Děkuji za odpověď...

29 Johanka Johanka | Web | 20. června 2011 v 18:05 | Reagovat

Na totéž co Pavla se chci také zeptat :-) Teď jsem dodělala sirup z bezových květů, který není nutné převařovat. Jde to převaření u tohoto nějak obejít? Třeba zalitím lahvičky trochou alkoholu tak, jak se to dělá právě u bezu. Ještě Vás prosím o odpověď na můj blog, kamkoliv Vás napadne. Díky, Johanka

30 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 20. června 2011 v 20:21 | Reagovat

[28]: Pavlínko, znovu jsem vyhledala v knize " Zdraví z Boží lékárny " od marie Treben a přečetla jsem si znovu její recept jak vyrobit jitrocelový sirup ... u obou receptů je napsáno, že máme sirup dobře převařit ... vůbec bych se toho nebála, že sirup ztratí vitamíny ... :-) Víš, asi by Tě pak moc mrzelo, kdyby se Ti sirup zkazil, dá docela hodně práce, než se nasbírá potřebné množství listů. Držím pěsti, aby se sirup povedl :-)

31 pavla pavla | 20. června 2011 v 23:34 | Reagovat

Děkuji za odpověď :-), budu tedy převařovat, aby vše dopadlo tak, jak by mělo ;-) ...Dělala jsem bezový sirup, a do toho patřil konzervant, takže převařování nebylo potřeba... Co si myslíte Vy o konzervantech? Má to vliv na čistou medicínu nebo to z toho udělá chemické svinstvo? :-|

32 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 21. června 2011 v 0:17 | Reagovat

[31]: Pavlínko já s těmi konzervanty moc nesouhlasím, naše babičky taky žádné neměli a přesto uměly uchovat potraviny. Když dělám marmeládu, tak také nepřidávám do ovoce nic jiného než cukr, horkou hmotu dám do napařených sklenic, zavíčkuju, zabalím do utěrky (abych se nespálila) zaklepu nahoru a dolů ... a mám zavařeno :) snažím se tu chemii jak jen to jde nepoužívat :-)

33 pavla pavla | 21. června 2011 v 13:17 | Reagovat

To je pravda Maruško, babičky taky neměly žádné "vylepšováky" a šlo to... ještě jedna otázka mě hlodá. Jelikož nemám poblíž žádnou louku, jen zahradu, kam nám chodí pes dělat potřebu kde ho napadne a venku?, kdo ví, co všechno na těch listech přistane :-? Stane se něco, když listy jitrocelu opláchnu ve studené vodě? děkuji... :-)

34 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 21. června 2011 v 15:41 | Reagovat

[33]: Pavlínko určitě se nic nestane, když listy opláchneš, pak listy nech oschnout rozprostřené na plátně ... stačí jen chvilka :-) a pak už můžeš nakládat :-)

35 Johanka Johanka | Web | 24. června 2011 v 10:44 | Reagovat

Jitrocelové lístky jsou zacukrované a já ještě jednou děkuji za odpověď. Ráda se sem zase vrátím :-)

36 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 24. června 2011 v 10:59 | Reagovat

[35]: Johanko, děkuji za návštěvu a vzkaz :-) Přeji, aby se sirup vydařil :-) Také se k Tobě znovu ráda podívám, máš nádherný blog :-)

37 Žanet Žanet | 4. července 2011 v 15:22 | Reagovat

Dobrý den, Marie,

prosím o radu, jakou bylinku byste mi doporučila na problematickou pleť? Mám hodně pórovitou pleť se sklony k akné.
Velice Vám děkuji za odpověď.

Příjemný den přeji.

38 Hanka Hanka | E-mail | 16. července 2011 v 21:51 | Reagovat

Dobrý večer, moc Vám děkuji Už mám první sirup hotový,ale vzpoměla jsem si na svojí moudrou babičku,když jsem byla ještě malá, kdykoli mě bolelo bříško, nebo bylo špatně dávala mě francovku na kostku cukru. Vždy mě to pomohlo. Zkusila jsem do tohoto sirupu dát trošku alpy, opravdu jen tak polévkovou lžíci na 3 lt sklenici a stím jsem nechala 3 týdna na sluníčku. Dnes jsem to předcedila., Protože jsem velmi spořivá, tak jsem ještě ty listy svařila s troškou vody a přidala cukr a udělala jsem si z toho l malou láhev štávy. Uvidíme,. Mějte se opravdu andělsky a děkuji Hanka

39 Marie Marie | Web | 16. července 2011 v 23:30 | Reagovat

[38]: Teda Haničko, Vy jste pilná včelička :-)  :-)  :-)

To jste měla ale výborný nápad s tou štávou a ta francovka, to je taky dobrý nápad, jste skvělá! Je moc dobře, že jste všechny své poznatky a rady napsala sem ... pro ostatní, kdo se zabývají bylinkami :-) Léto nám přeje a příroda nám toho mnoho daruje ...

Mějte se královsky a ať se Vám vše daří :-) ... Marie

40 Daniela Daniela | E-mail | Web | 23. července 2011 v 22:36 | Reagovat

Dobrý večer, na záhonkách máme velké množství jitrocele, beru to jako znamení,protože náš synek má opakované záněty průdušek. chystám se vyrobit sirup, ostříhala jsem dnes listy a dala je koním ,protože už byly vykvetlé rostlinky, ale ještě nějaké opozdilce určitě najdu. Našla jsem i recept , kde se používá stejným způsobem med místo cukru. nejsem zastáncem podávání cukru dětem a proto mě zajímá váš názor, když se jedná o konzervační činidlo. Jsem odhodlaná zkusit obě varianty, jen bych ráda doladila to zakopávání??? na záhonku, má to nějaký energetický efekt? nebo to můžu mít v kuchyni na skříni? děkuji a krásné letní sdílení Daniela.

41 Ilča Ilča | E-mail | 2. září 2011 v 16:18 | Reagovat

Prosím vás mohl by mi někdo napsal kolik z té 3 litrové naložené sklenice bude v konečným důsledku sirupu. Předem děkuji.

42 Bylinky Bylinky | Web | 12. října 2011 v 14:05 | Reagovat

Díky za článek!

43 Peťulka Peťulka | E-mail | 14. listopadu 2011 v 18:30 | Reagovat

[1]:Dobrý den,natrhala jsem jitrocel teď,vyrostl nám na zahradě veliký trs :).Už jsem ho ale dala do vody louhovat,tak budu vařit ..pro tentokrát..příště si užiji vrstvící postup :). Hezký večer a děkuji :)

44 GRIFFITH20Britney GRIFFITH20Britney | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 10:27 | Reagovat

It is understandable that money makes people disembarrass. But what to do if somebody does not have cash? The only one way is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> and just car loan.

45 zuzana zuzana | E-mail | 15. května 2012 v 13:52 | Reagovat

Dobrý den, dnes se chystám na sběr jitrocele, je to super recept, asi jediny na netu..chci se zeptat, zda to mohu napěchovat do pet lahve nebo to musí být sklenice?a přibližně kolik z toho je sirupu a jak dlouho je k použití??

46 Marie Náprstková Marie Náprstková | E-mail | Web | 16. května 2012 v 22:56 | Reagovat

[45]: Dobrý den Zuzanko, pet lahev není vhodná ! Je potřeba sklenici aby jste mohla pěstí upěchovat listí, druhý den přidáváte další listy a cukr a znovu pěchujete. Už si moc nepamatuji kolik jsem scedila sirupu, ale z 5 litrové sklenice jsme měli celá rodina sirup na celou zimu. Lepší je používat hnědý cukr. Přeji mnoho úspěchů a aby se sirup podařil :-)

47 Marie Náprstková Marie Náprstková | E-mail | Web | 19. května 2012 v 13:22 | Reagovat

[45]: Zuzanko, ještě mě napadlo, nešetři cukrem, jinak bude sirup kyselý O_O

48 Marie Marie | E-mail | 18. června 2012 v 14:02 | Reagovat

dobrý den, našla jsem tyto stránky a jsem moc ráda, že mohu se poučit, ale taky přispět radou.  Na jitrocelovém sirupu momentálně pracuji, ale dělala jsem vnučkám bezový med do něhož po scezení jsem nakrájela pomeranče(2) a 2 citrony. Po nalétí do skleniček jsem ještě přidala na plátečky nakrájený zázvor. taky strouhám na jemno zázvor do včelího medu ;-)

49 Zita Zita | 30. května 2013 v 11:15 | Reagovat

Nilá Moniko dělat sirup z mladych jehliček tak to neuznávám protože strom tím trpí a taky cítí bolest nebot je živý  tak měj k němu soucit  a nechej ho žít

50 Eliška Eliška | 4. srpna 2013 v 14:13 | Reagovat

Může mě někdo poradit, jak to děláte, že vám ten jitrocelový sirup za těch pár týdnů na sluníčku nezkvasí? Když ho dám do sklenice, zasypu cukrem a dám na sluníčko, tak už o týdnu sice pustí šťávu, ale je to hned zkvašené....co s tím? Proč vám to nekvasí a mě jo ? :-(

51 Marie Náprstková Marie Náprstková | 4. srpna 2013 v 14:41 | Reagovat

[50]: Dobrý den Eliško, kvašení není na škodu, já sirup nedávám na sluníčko, mám sklenici doma v obýváku na parapetu a nebo, když jsem měla chalupu, zakopala jsem sklenici do záhonu, jen hrdlo s víčkem koukalo ven a měla jsem na něm prkno a kámen, tak jak to píše Maria Treben. Kvašení je přirozený vývoj, po vykvašení sirup scedít a na mírném ohni převařit a pak nalít do sklenic, nikdy se mi takto udělaný sirup nezkazil.

52 Marie2 Marie2 | E-mail | 8. října 2014 v 19:04 | Reagovat

Dobrý den všem, taky jsem dnes dělala sirup z jitrocele. Musím říct, že mně se nic nezkvasilo a měla jsem dvě třílitrové sklenice za oknem (čtyři měsíce)v kuchyni, kam svítí sluníčko až do západu. Trhala jsem v červnu postupně a chtěla jsem jen jednu sklenici. Jenže jsem to přehnala s množstvím natrhaného jitrocele a bylo ještě do půlky druhé sklenice. Tak jsem ještě dosbírala a celkem jsem měla z těch dvou sklenic cca 2,6 litru sirupu. Sirup jsem převařila a dala 3 lžíce francovky aby se nekazil a nalila do čtyř lahví od Vincentky, které jsem také vypařila a ještě trochou francovky propláchla. Myslím, že se sirup kazit nebude. Je to můj první jitrocelový sirup, tak jsem snad udělala maximum. Jó a tu francovku jsem vyčetla tady a zalíbilo se mi to, není v sirupu vůbec cítit a ten alkohol asi udělá dobrou službu. Taky chemii nemám ráda. :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.