Září 2013

VÁCLAVKY na kyselo, s cibulí a s kapií

30. září 2013 v 14:06 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

VÁCLAVKY - S CIBULÍ A S KAPIÍ

Tyto dny je václavek v lese hojně, já je mám ráda takto:
Sbírám jen mladé kloboučky, povařím je v osolené vodě, důkladně propláchnu ve studené vodě, scedím, dám do mísy, přidám nakrájené dvě velké cibule a asi 4 kapie. Promíchám a dám do skelnic, zaliju lakem na okurky a steriluju asi čtvrt hodiny.

SIRUP - ŠÍPEK, MÁTA, MEDUŃKA, MED

30. září 2013 v 12:39 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

SIRUP - ŠÍPEK, MÁTA, MEDUŇKA

Potřebujeme: 30 Dg ŠÍPKŮ
1 větší hrsť MÁTY
1 větší hrsť MEDUŇKY
10 Dg RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉHO (sirup jsem nakládala
pozdě večer a rakytník jsem zrovna doma neměla)
1 lžičku kyseliny citronové
2 litry vody
1 Kg včelího medu

Byliny omyjeme, šípky zbavíme bubáčka, dáme do mixeru, zalijeme vodou, přidáme kyselinu a důkladně rozmixujeme. Nalijeme do hrnce, zahřejeme na 40 stupňů a nalijeme do velké sklenice. Necháme 24 hodin odpočívat (nechala jsem odpočívat 36 hodin), druhý den přecedíme přes plátno, dáme šťávu do hrnce, přidáme MED a zahřeju na 40 stupňů, teplé naliju do sklenic, zašroubuju a opět zaklepu se skelnicí několikrát nahoru a dolů. Můžete pak sirup dát do lednice a pít ho s vodou, nebo přidávat jako sladidlo do trochu vychlazeného čaje. Sirup je plný vitamírů, nevařila jsem, tím se uchovají léčivé látky. Snad ještě nasbírám rakytník a udělám si ještě tento sirup i s rakytníkem.

Mám ještě jednu radu k tomuto sirupu. Darovala jsem tento sirup své dceři, byl to celý litr v jedné lahvi, ale dceři po týdnu užívání začal kvasit. Škoda, že její manžel zkvašený celý obsah vylil, vše mělo přírodní kvašení a plíseň na sirupu nebyla. Tak radím toto: Dávejte si hotový sirup na uskladnění do malých skleniček, aby jste ho rychle spotřebovali. Já jsem obsah z načaté velké lahve nalila do nádoby na led a dala si postupně tento sirup zmrazit a zmrzlé kostky jsem uložila do krabičky,aby jsme si tuto zmrzlou medicínu přidávali do šťávy, nebo do čaje.

SIRUP - MÁTA A MEDUŇKA

30. září 2013 v 12:21 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

SIRUP Z MÁTY A MEDUŇKY

Potřebujeme: dvě hrstě MÁTY
dve hrstě MEDUŇKY
2 litry vody
1 Kg cukru nebo 1 Kg MEDU
1 lžičku kyseliny citronové
JE MOŽNÉ NEMÍCHAT K SOBĚ OBĚ BYLINY, MŮŽETE SI UDĚLAT JEN MÁTOVÝ SIRUP, NEBO MEDUŇKOVÝ.

Bylinky umyjeme, do mixeru dám vodu, kyselinu citronovou a byliny, rozmixuju, naliju do hrnce, přidám cukr a zahřeju asi na 50 stupňů, naliju do velké sklenice a nechám 24 hodin odpočívat, můžete nechat odpočívat i 36 hodin. Pak nápoj scedím přes plátno. Opět naliju do hrnce, přidám cukr a zahřeju na 60 stupňů, teplé naliju do sklenic, zašroubuju a zaklepu se sklenicí nahoru a dolů, aby utekl zbytek vzduchu. Tento sirup můžete pít naředěný s vodou a nebo nalít trochu do schlazeného čaje. Sirup je vhodný přidávat i do různých alkoholických koktejlů, výborně vám nápoj ochutí.
O víkendu jsem byla hojně obdarovaná bylinkami a tak jsem s radostí vyzkoušela tento sirup a mohu říct, že je výborný.

DÝNĚ HOKAIDO - semena NEVYHAZUJTE !

24. září 2013 v 9:49 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení

PRAŽENÁ SEMENA DÝNĚ HOKAIDO

Kdo vaří z dýní pokrmy a jejich semena vyhazuje, mohu říct, že to je velká škoda. Dýňová semena obsahují velké množství zinku, který chrání náš imunitní systém.

Včera jsem vařila z dýně Hokaido polévku, která nám doma moc chutnala a všechna plná semena jsem vybrala omyla a pomalu upražila na teflonové pánvi na sucho. Můžete upražit v troubě. Samozřejmně stačí semena jen volně usušit, aby se nezničilo vše zdravé Usmívající se
Když jsem byla dítě školou povinné, jedna má spolužačka vozila ze slovenska od své babičky přažená dýňová semena. Vždy jsme její návrat do třídy očekávali, protože přinesla velký sáček v troubě pražených semen dýně. Všem nám velmi chutnala. Jsou národy, které veškeré dýně pěstují hlavně kvůli semenům. Někdo ze zbylé vnitřní dýně po odebrání semen vaří polévku.

ZDE JSEM NAŠLA ČLÁNEK O SEMENECH Z DÝNÍ.

Dýně je bylina z čeledi tykvovitých. Známo je asi 25 druhů. Původem jsou hlavně z tropické Afriky. Dýně setá, Cucumis sativus (okurka), se pěstuje pro plody, které se nedozrálé používají jako zelenina. Velmi bohatá na obsažené látky jsou její semena. Dýňová semena jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Obsahují zinek, který chrání náš imunitní systém. Olej z těchto semen je skvělý.

Zmírňuje potíže u onemocnění prostaty - bolestivé močení. Snižují míru nutkání k močení, mají uklidňující účinek a příznivý vliv na svalstvo močového měchýře. Při slabosti močového měchýře u mužů i žen, jakož i při jiných funkčních poruchách močového měchýře a onemocněních prostaty. Navíc se uvádí, že potlačují parazity v zažívacím traktu. Dýňová semínka patří do zdravé kuchyně, protože jsou plná dalších cenných látek pro naše tělo. Jsou bohatá především na fosfor, zinek a vitamín E. Obsahují také vitaminy A, D, vitaminy skupiny B a minerály jako draslík, mangan a měď.


Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice. Dýňová semena mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. V dýňových semenech najdeme také velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování.

Má přítom přímý vliv na hladinu serotoninu, stimuluje jeho vyplavování v mozku, čímž může příznivě ovlivnit náladu nebo depresi. Ovšem je nutno vzít do úvahy, že by je neměli pacienti, kteří užívají antidepresiva či příbuzné léky. Jsou výborná v ranních cereáliích a müsli, s jogurtem, do buchet nebo domácího pečiva, na přípravu kaší, pomazánek, salátů nebo jen tak k zdravému mlsání. Zkrátka, dýňová semena jsou velmi hodnotnou lahůdkou z rostlinné říše a nadmíru přínosnou složkou našeho jídelníčku.



ŠÍPKY - sušením uchováme nejvíc vitamínů "C"

21. září 2013 v 13:09 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení

SUŠENÉ ŠÍPKY SI ZACHOVAJÍ NEJVÍCE VITAMÍNU "C"

Takto vyloupané šípky důkladně omyju několikrát ve vodě a pak je dáme usušit. Usuším je volně v bytě rozprostřené na pečícím papíře. V zimě vezmu hrst sušených šípků namočím je na 24 hodin do vody, rozmixuju, přidám citrovovou šťávu a med, znovu rozmixuju. Nalijeme do sklenice s uzávěrem a užíváme. V lednici nám takto vydrží 5 dní, proto si udělejte takové množství, které spotřebujete.

KLÍŠTĚ - JAK SI POMOCI S NÁSLEDKY

20. září 2013 v 10:29 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení

KLÍŠTĚ - JAK SI POMOCI S NÁSLEDKY PO KOUSNUTÍ

Klíště co se mi zakouslo na zádech a kvůli divnému fleku na místě činu, jsem sice navštívila lékařku, lékařka mi řekla, že to nic není a tvrdá bulka je prý normální, sestra mi řekla, že se vše v krvi objeví až po 8 týdnech, ale potvora ten pupenec se zvětšoval a svědil, to nebylo dobře ! Mazala jsem flek třezalkovou tinkturou, třezalkovým olejem, tee trea olejem, ale prd to bylo platný ! VZPOMNĚLA JSEM SI NA ZÁZRAČNOU POMOC S HLÍNOU U VOSÍHO PÍCHNUTÍ A TAK JSEM VZALA VLHKOU HLÍNU Z MÉ ZAHRÁDKY A PĚKNĚ VMASÍROVALA DO MÍSTA KOUSNUTÍ .... NO A TO JE ZÁZRAK, UŽ MI TO NESVĚDÍ A NEZVĚTŠUJE SE, TVRDÁ BULKA TAKÉ ZMIZELA ! TAKŽE MOHU OPĚT JEN DOPORUČIT PO VLASTNÍ ZKUŠENOSTI Mrkající Pro jistotu si po 8 týdnech od zakousnutí klíštete dojdu na odběr krve, abych zjistila, že nejsem infikovaná.

Fotky nejsou moje, vypůjčila jsem si je na Google


Šípková marmeláda

18. září 2013 v 20:27 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení



ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

Potřebujeme 1 Kg vypeckovaných šípků
500 g cukru
asi 1 l vody

Šípky zbavíme jader a bubáčků, důkladně několikrát propláchneme vodou, aby jsme odstranili zbývajících malých peciček a chloupků, pak dáme do sklenice, zalijeme vodou, aby byly šípky ponořené a necháme alespoň hodinu takto namočené, nebo do druhého dne. Nalijeme do hrnce a povaříme asi 5 minut, po schladnutí, propasírujeme přes umělohmotný cedník, slupky, které zbydou v sedníku vyhodíme. Vzniklou pastu rozmixujeme na klasickém mixeru, vznikne hodně hustá tekutina, můžeme znovu propasírovat přes ještě jemnější sítko, znovu nalijeme do hrnce a vaříme na mírném ohni, aby se vyvařila část vody ( já moc dlouho nevařím) pak přidáme cukr, kdo chce může dát želírovací cukr, já dávám obyčejný, nevadí mi, když je marmeláda tekutější. Když se cukr rozpustí, horké lijeme do šroubovacích skleniček, uzavřeme a vezmeme dvě chňapky a se sklenicí zaklepeme směr nahoru a dolů, tím uteče zbylý vzduch a máme zavařeno.


Šípkový léčivý sirup pro děti i dospělé

18. září 2013 v 14:14 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády
ŠÍPKY ZBAVENÉ JADŘINCE

LÉČIVÝ SIRUP PLNÝ VITAMÍNŮ "C"

Potřebujeme 1 Kg odpeckovaných zralých šípků
2 litry vody
1 Kg cukru ( stačí i jen O,5 kg cukru)
(dávám jen 1 Kg cukru, aby jsme nekonzumovali cukru moc, ale jestli budete mít potřebu přidejte ještě půl kg cukru)
DNES JSEM DĚLALA ZNOVU TENTO SIRUP A DALA JSEM JEN 0,5 Kg CUKRU A ÚPLNĚ TO STAČÍ :)

Vyloupané šípky několikrát omyju ve studené vodě, abych se zbavila zbylých chloupků a maličkých peciček, pak šípky dám do velké sklenice, zaliju 2 litry vody, nechám asi 6 hodin odstát, pak důkladně rozmixuju a nechám přes noc odpočívat. Druhý den scedím přes umělohmotný cedník a propasíruju, takto získanou hustou šťávu můžete ještě přecedit přes jemný cedníček, (já už ji necedím, nevadí mě její hustota) pak ji dám do hrnce, přidám cukr, zahřeju do 60 stupňů a horké plním do šroubovacích sklenic, vezmu dvě utěrky a s horkou sklenicí zaklepu nahoru a dolů a je zavařeno.
Děti užívají 1 lžičku a dospělí 1 lžíci každý den. Jako prevence proti chřipce a nachlazení je to pro naše tělo obrovský díl vitamínu "C" ... Sirup je moc dobrý !
DŘEŇ, KTERÁ ZŮSTANE V CEDNÍKU NEVYHAZUJTE ! ČTĚTE DÁL, DĚLÁM Z NÍ MARMELÁDU !
LÉČIVÝ ŠÍPKOVÝ SIRUP

Dřeň která vám zůstane, tak tu NEVYHAZUJTE ! Dejte jí vařit s přidáním cukru podle chuti a 2 deci vody, nechám trochu vychladnout, propasíruju přes jemný cedníček, znovu naliju do hrnce přivedu k bodu varu, horké dávám do šroubovacích sklenic a máte ŠÍPKOVOU MARMELÁDU

TOTO JE ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA ZE ZBYLÉ DŘENĚ, KTERÁ NÁM ZBYDE PŘI PŘECEZENÍ VYLOUPANÝCH A ROZMIXOVANÝCH ŠÍPKŮ, JEN JE POTŘEBA PŘEPASÍROVAT PŘES HODNĚ JEMNÝ CEDNÍČEK, GUMOVOU STĚRKOU JDE PASÍROVÁNÍ VELMI DOBŘE.

Šípková šťáva do vody

18. září 2013 v 13:53 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

ŠÍPKOVÁ ŠŤÁVA DO VODY

Potřebujeme 1 Kg dobře vyzrálých šípků
2 litry vody
2 litry vody druhý den
Cukr 1 1/2 Kg na litr čisté šťávy, můžete dát i jen 1 kg, podle vaší chuti
1 kyselina citronová

Šípky zbavím bubáčků, rozkrojím na půl, vložím do sklenice, zaliju vodou a nechám 6hodin louhovat, pak rozmixuju, scedím přes umělohmotný cedník, drť opět zaliju vodou, znovu rozmixuju a nechám do rána odležet. Ráno scedím, drť vložím do plátna a vyždímu zbývající šťávu. Všechnu získanou šťávu přecedím přes plátno, abych se zbavila případných maličkých pecek, či chloupků z šípků. Takto připravenou čistou šťávu odměřím, dám do hrnce, přidám cukr, zahřeju k bodu varu a plním do šroubovacích sklenic, uzavřu a vezmu dvě chňapky a zaklepu s horkou sklenicí směr nahoru a dolů - je zavařeno.
ŠÍPKY OBSAHUJÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU "C" ... JE TO VÝBORNÁ ZDRAVÁ ŠŤÁVA BEZ CHEMIE ! MĚ SE LÍBÍ JAK MALÉ NÁKLADY MUSÍTE ZAPLATIT, ŠÍPKŮ VŠUDE ZRAJE OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ A JSOU ZADARMO :)



Výborný sirup z plodů bezinky

18. září 2013 v 13:03 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA DO VODY.

Potřebujeme 2 kg dobře zralých bezinek (otrhané od stopek)
Vodu 2 L
1 kyseina citronová
Cukr - na litr čisté šťávy 1 1/2 Kg
Vylepšila jsem si tento recept a přidávám šťávu z rozvařených špendlíků, asi 2 L

Květenství bezinky omyju v misce s vodou, každé zvlášť, kuličky dám do velké sklenice, zaliju vodou, nasypu kyselinu a ponorným mixerem rozmixuju. Nechám odpočívat 24 hodin. Druhý den scedím přes umělohmotný cedník, nemačkám, nechám volně odkapat, zbytek v sítu můžete vyždímat přes plátno, nebo sběračkou v sítu směr propasíruju, abych neměla zbarvené ruce a tuto šťávu přecedím přes jemný cedníček. Šťávu smíchám se špendlíkovou šťávou (z rozvařených špendlíků), která mi volně okapala přes cedník. Zamíchám a odměřím si 1 litr čisté šťávy, dám do smaltovaného hrnce na vařič, přidám cukr zahřívám až se cukr rozpustí . Horkou šťávu naliju do sklenic s víčkem, které se dájí zašroubovat, naplněnou sklenici uzavřu, vezmu dvě chňapky uchopím horkou sklenici, zaklepu pohybem nahoru a dolů (asi 3x) a je zavařeno. :) Šťáva se vám nezkazí a máte vitamíny na celou zimu :)
Také mám takto uložené do zásoby mnoho čisté šťávy bez cukru ve sklenicích na okurky, bezinky i špendlíky rychle dozrávají a já doma nemám tolik potřebný cukr. Až spotřebujeme sladký sirup, uvolní se mi sklenice a já vezmu z komory koncetrát z bezinek a špendlíků naliju po odměření do hrnce, přidám cukr a opět horké naliju do sklenic.