.



Šípkový léčivý sirup pro děti i dospělé

18. září 2013 v 14:14 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády
ŠÍPKY ZBAVENÉ JADŘINCE

LÉČIVÝ SIRUP PLNÝ VITAMÍNŮ "C"

Potřebujeme 1 Kg odpeckovaných zralých šípků
2 litry vody
1 Kg cukru ( stačí i jen O,5 kg cukru)
(dávám jen 1 Kg cukru, aby jsme nekonzumovali cukru moc, ale jestli budete mít potřebu přidejte ještě půl kg cukru)
DNES JSEM DĚLALA ZNOVU TENTO SIRUP A DALA JSEM JEN 0,5 Kg CUKRU A ÚPLNĚ TO STAČÍ :)

Vyloupané šípky několikrát omyju ve studené vodě, abych se zbavila zbylých chloupků a maličkých peciček, pak šípky dám do velké sklenice, zaliju 2 litry vody, nechám asi 6 hodin odstát, pak důkladně rozmixuju a nechám přes noc odpočívat. Druhý den scedím přes umělohmotný cedník a propasíruju, takto získanou hustou šťávu můžete ještě přecedit přes jemný cedníček, (já už ji necedím, nevadí mě její hustota) pak ji dám do hrnce, přidám cukr, zahřeju do 60 stupňů a horké plním do šroubovacích sklenic, vezmu dvě utěrky a s horkou sklenicí zaklepu nahoru a dolů a je zavařeno.
Děti užívají 1 lžičku a dospělí 1 lžíci každý den. Jako prevence proti chřipce a nachlazení je to pro naše tělo obrovský díl vitamínu "C" ... Sirup je moc dobrý !
DŘEŇ, KTERÁ ZŮSTANE V CEDNÍKU NEVYHAZUJTE ! ČTĚTE DÁL, DĚLÁM Z NÍ MARMELÁDU !
LÉČIVÝ ŠÍPKOVÝ SIRUP

Dřeň která vám zůstane, tak tu NEVYHAZUJTE ! Dejte jí vařit s přidáním cukru podle chuti a 2 deci vody, nechám trochu vychladnout, propasíruju přes jemný cedníček, znovu naliju do hrnce přivedu k bodu varu, horké dávám do šroubovacích sklenic a máte ŠÍPKOVOU MARMELÁDU

TOTO JE ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA ZE ZBYLÉ DŘENĚ, KTERÁ NÁM ZBYDE PŘI PŘECEZENÍ VYLOUPANÝCH A ROZMIXOVANÝCH ŠÍPKŮ, JEN JE POTŘEBA PŘEPASÍROVAT PŘES HODNĚ JEMNÝ CEDNÍČEK, GUMOVOU STĚRKOU JDE PASÍROVÁNÍ VELMI DOBŘE.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 DAGMAR SLIVINSKÁ DAGMAR SLIVINSKÁ | E-mail | 18. září 2013 v 20:01 | Reagovat

skvělé recepty, s dovolením umístím na svou ze´d fb! Díky ds. :-)

2 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 18. září 2013 v 20:27 | Reagovat

[1]: Děkuji Dášo a určitě sdílejte pro ostatní :-)

3 Dagmar Paulová Dagmar Paulová | E-mail | 19. září 2013 v 0:56 | Reagovat

Zdravím a ráda bych věděla, jak se vám povedlo ty šípky vyjádřit, jsou tvrdší než  běžné peckoviny, a pak v semínkách jsou taky vitamíny, a když se to mixuje a cedí, pak zbývá jedině to, že jadřince by sirupu chuťově neprospěly.......nemáte fígl na snadnější kuchání šípků? Děkuji a těším se na odpověď Dáša :-)

4 Marie Náprstková Marie Náprstková | 19. září 2013 v 17:34 | Reagovat

[3]: Dášo, šípek je od stopky měkčí, zbavím bubáčka a podélně ostrým nožíkem rozpůlím šípek a vyškrabu jadérka od místa, kde byl květ, letos jsem takto vyčistila 3 Kg čistých šípků. Kdysi mi to připadalo, že je to nad lidské síly, ale letos mě to velmi bavilo :-) Je pravda, že jsem si udělala z této činnosti půchýř od nože, ale až se zahojí, budu asi pokračovat :-) Přeji hodně trpělivosti a síly :-)

5 Michaela Michaela | 24. září 2013 v 8:55 | Reagovat

A neslo by ty sipky pouze odmocit a rozmixovat na nejakem hodne dobrem mixeru a pak cedit a pokracovat dle navodu? Co na to vase intuice?

6 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 29. září 2013 v 0:36 | Reagovat

[5]: Michaelo, mám dobrý mixer, recept na tento způsob ŠÍPKOVÁ ŠŤÁVA DO VODY je uvedený zde http://andelske-obrazy.blog.cz/ vyzkoušejte si to co Vám bude lépe vyhovovat :-)

7 marie marie | E-mail | 16. listopadu 2014 v 3:16 | Reagovat

Já je  namočím přes noc pak je povařím rozmixujipřidám cukr kys citronovou 1é min povařím a pres plátno přecedím a dám do sklenic hotovo

8 Sylva Sylva | Web | 26. září 2016 v 17:33 | Reagovat

Nic takového mě ze šípků nenapadlo, ale je to skvělý, teď na podzim a zimu, moc potřebný!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama