.



SIRUP - ŠÍPEK, MÁTA, MEDUŃKA, MED

30. září 2013 v 12:39 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

SIRUP - ŠÍPEK, MÁTA, MEDUŇKA

Potřebujeme: 30 Dg ŠÍPKŮ
1 větší hrsť MÁTY
1 větší hrsť MEDUŇKY
10 Dg RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉHO (sirup jsem nakládala
pozdě večer a rakytník jsem zrovna doma neměla)
1 lžičku kyseliny citronové
2 litry vody
1 Kg včelího medu

Byliny omyjeme, šípky zbavíme bubáčka, dáme do mixeru, zalijeme vodou, přidáme kyselinu a důkladně rozmixujeme. Nalijeme do hrnce, zahřejeme na 40 stupňů a nalijeme do velké sklenice. Necháme 24 hodin odpočívat (nechala jsem odpočívat 36 hodin), druhý den přecedíme přes plátno, dáme šťávu do hrnce, přidáme MED a zahřeju na 40 stupňů, teplé naliju do sklenic, zašroubuju a opět zaklepu se skelnicí několikrát nahoru a dolů. Můžete pak sirup dát do lednice a pít ho s vodou, nebo přidávat jako sladidlo do trochu vychlazeného čaje. Sirup je plný vitamírů, nevařila jsem, tím se uchovají léčivé látky. Snad ještě nasbírám rakytník a udělám si ještě tento sirup i s rakytníkem.

Mám ještě jednu radu k tomuto sirupu. Darovala jsem tento sirup své dceři, byl to celý litr v jedné lahvi, ale dceři po týdnu užívání začal kvasit. Škoda, že její manžel zkvašený celý obsah vylil, vše mělo přírodní kvašení a plíseň na sirupu nebyla. Tak radím toto: Dávejte si hotový sirup na uskladnění do malých skleniček, aby jste ho rychle spotřebovali. Já jsem obsah z načaté velké lahve nalila do nádoby na led a dala si postupně tento sirup zmrazit a zmrzlé kostky jsem uložila do krabičky,aby jsme si tuto zmrzlou medicínu přidávali do šťávy, nebo do čaje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adéla Adéla | 2. listopadu 2013 v 11:33 | Reagovat

Ten šípek i s pecičkama?

2 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 2. listopadu 2013 v 13:28 | Reagovat

Adélko ano i s pecičkama :-) Jen ty bubáčky odkrajuji .. tak ať se ti daří :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama