.



Výborný sirup z plodů bezinky

18. září 2013 v 13:03 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA DO VODY.

Potřebujeme 2 kg dobře zralých bezinek (otrhané od stopek)
Vodu 2 L
1 kyseina citronová
Cukr - na litr čisté šťávy 1 1/2 Kg
Vylepšila jsem si tento recept a přidávám šťávu z rozvařených špendlíků, asi 2 L

Květenství bezinky omyju v misce s vodou, každé zvlášť, kuličky dám do velké sklenice, zaliju vodou, nasypu kyselinu a ponorným mixerem rozmixuju. Nechám odpočívat 24 hodin. Druhý den scedím přes umělohmotný cedník, nemačkám, nechám volně odkapat, zbytek v sítu můžete vyždímat přes plátno, nebo sběračkou v sítu směr propasíruju, abych neměla zbarvené ruce a tuto šťávu přecedím přes jemný cedníček. Šťávu smíchám se špendlíkovou šťávou (z rozvařených špendlíků), která mi volně okapala přes cedník. Zamíchám a odměřím si 1 litr čisté šťávy, dám do smaltovaného hrnce na vařič, přidám cukr zahřívám až se cukr rozpustí . Horkou šťávu naliju do sklenic s víčkem, které se dájí zašroubovat, naplněnou sklenici uzavřu, vezmu dvě chňapky uchopím horkou sklenici, zaklepu pohybem nahoru a dolů (asi 3x) a je zavařeno. :) Šťáva se vám nezkazí a máte vitamíny na celou zimu :)
Také mám takto uložené do zásoby mnoho čisté šťávy bez cukru ve sklenicích na okurky, bezinky i špendlíky rychle dozrávají a já doma nemám tolik potřebný cukr. Až spotřebujeme sladký sirup, uvolní se mi sklenice a já vezmu z komory koncetrát z bezinek a špendlíků naliju po odměření do hrnce, přidám cukr a opět horké naliju do sklenic.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Medvěd Medvěd | E-mail | 19. září 2013 v 5:25 | Reagovat

Dobrý den.Přečetl jsem si tento recept,ale po pravdě tomu vůbec nerozumím...Píšete,že nepoužíváte cukr a v receptu je cukr uveden?Zajímalo by mne,když zavařujete šťávu do sklenic kolik do ní toho cukru opravdu dáváte? O_O

2 miro miro | E-mail | 28. září 2013 v 10:19 | Reagovat

Dobrý deň.Prosím Vás ten sirup sa nevarí ,lebo na inej sttránke som videl že na druhý deň to povarí a potom to mixuje.Ďakujem.

3 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 29. září 2013 v 0:17 | Reagovat

[1]: Medvěde, cukr do sirupu dávám, aby to byla sladká šťáva do vody :-)

Bezinky za chvilku zkončí a já neměla dostatek peněz na cukr a tak jsem si udělala ještě čistou šťávu bez cukru, mám ji takto připravenou na dlouhou zimu a až sladký sirup zkonzumujeme vezmu bezinkovou neslazenou šťávu, otevřu tuto sklenici, odměřím 1 litr naliju do hrnce, přidám sukr a budu mít další sladký sirup na konzumování :-)

4 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 29. září 2013 v 0:21 | Reagovat

[2]: Miro já syrové bezinky mixuju, nechám 24 hodin stát, scedím a pak teprve dám šťávu do hrnce, přidám cukr, když se cukr rozpustí je dostatečně horká na nalití do sklenic, aby se víčko chytilo :-) Pokud chcete nechejte si sirup maličkou chvilku povařit, já si myslím, čím menší vaření, tím zůstane v sirupu více léčivých vitamínů :-)

5 Jiřina Jiřina | 10. října 2013 v 8:58 | Reagovat

Paní Maruško bezinkový sirup je sice velice zdraví,ale já ho moc nemusím nebo mi nechutná to už je lepší bezinkový likér

6 Marie Náprstková Marie Náprstková | Web | 11. října 2013 v 7:09 | Reagovat

Jiřinko, to se divím, že Vám sirup z černých bezinek nechutná, mám tuto zkušenost, sestřenice mi před 14 dny podarovala její sirup z bezinek a musím říct, že není tak chuťově dobrý jako ten můj. Víte ta přidaná šťáva ze špendlíků dělá v bezinkách úžasnou chuť. Vyzkoušejte tento recept příští rok a uvidíte, že Vám velmi zachutná :-)

Každý komu jsem sirup podarovala a ochutnal, byl velmi překvapený jaká je to dobrota :-)

7 ENKA ENKA | 7. února 2014 v 8:57 | Reagovat

Dobrý den,
máte pěkně uděláný blog a taky recepty s fotkama.Uložila jsem si ho a budu pravidelně sledovat.Vloni jsem dělala jen sirup z bezu.Letos to chci podle Vás rozšířit.Hodně zdravíčka přeji :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama