Říjen 2013

JEDLÁ SODA - ZÁZRAK V KUCHYNI NA NAPÁLENÉ HRNCE

3. října 2013 v 12:39 | Marie |  INFORMACE - různé

JEDLÁ SODA - zázrak v kuchyni na připálený hrnec Je to asi měsíc, co jsem vařila marmeládu, hrnec jsem měla na železné plotýnce na plynovém vařiči, nalívám vařící marmeládu do skleniček, oheň pod plotýnkou jsem vypnula, ale chyběla mi jedna sklenička, odeběhla jsem do komory a rozpálená železná plotýnka se zbytkem marmelády se připálila, i když je to želežný smaltovaný hrnec. Říkala jsem si, to snad budu muset škrábat mechanicky nožem, pak jsem si vzpomněla na jedlou sodu, (článek i stránku jsem zde dílela) dala jsem do hrnce trochu vody a pár lžiček jedlé sody a nechala do druhého dne odstát - nu a to jsem ŽASLA ! Velmi lehce jsem vše umyla. Sodu sypu do odpadů v kuchyni i v koupelně Úžasný

Šípky - odstranění peciček - dobrá rada

3. října 2013 v 9:47 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády


Zjistila jsem, že když natrháte šípky a máte v plánu je zbavit jadérek, je dobré nechat šípky doma odležet 3 dny. Šípky změknou, nejsou na rozkrojení tak tvrdé a pecičky jdou lehčeji odstranít.

Rakytník řešetlákový - jeho zpracování

2. října 2013 v 23:31 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády
RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ - SIRUP A OLEJ PLNÝ VITAMÍNŮ

Potřebujeme: 70 Dg RAKYTNÍKU
asi 0,5 CUKRU nebo medu
SLUNEČNICOVÝ, NEBO OLIVOVÝ OLEJ množství podle potřeby

Plody omyju ve studené vodě, scedím a vložím plody do mixeru, rozmixuju, scedím přes umělý cedník, důkladně vymačkám všechnu šťávu ze slupek a semen, které nám zbydou v sítku, SLUPKY NEVYHAZOVAT ! Tyto slupky a semena dám usušit na pečící papír volně v bytě. Když jsou po týdnu dobře usušené vložím je do sklenice a zaliju kvalitním slunečnicovým olejem, nebo můžete použít olivový olej, nechám měsíc louhovat, pak scedím a slupky znovu zaliju olejem a nechám opět 3 týdny louhovat. Olej používáme do salátů, nebo do jogurtu jednu lžičku, dejte kam je vám to příjemné.

Šťávu z RAKYTNÍKU dám do hrnce na vařič, přidám cukr, nebo med a zahřeju na 40 stupňů, naliju do malých skleniček, zašroubuju a se skelnicí zaklepu, aby utekl zbylý vzduch. Celé naší rodině tento sirup chutná a už všichni užíváme tuto dobrotu, aby jsme si posílili imunitu a dodali tělu hodně vitamínů. Z této šťávy můžete vyrobit i marmeládu. Užíváme dospělí 2 polévkové lžíce denně a děti 1 lžičku.

Dnes jsem byla opět u našeho lesa, na okraji roste rakytník řešetlákový ... špatně se otrhává, chce to velkou trpělivost a opatrnost, větve mají velké i malé trny, ale co bych pro naší rodinu a zdraví neudělala. Pokud si natrháte listy z rakytníku, usušte je, budou se vám hodit na čaj, kterým si budete splachovat vlasy na jejich posílení a předčasnému vypadávání. Čaj užíváme z listů i vnitřně.

VĚTVE A LISTY

Droga (Hippophaë folium et stipites) se používá ve formě nálevu při rýmě. Novější výzkumy prokázaly u kůry, díky obsahu serotoninu, i protinádorovou aktivitu. Listy se v tradiční medicíně užívají při revmatismu a dně. Slouží rovněž k mytí vlasů pro jejich zpevnění a zpomalení procesu vypadávání.



Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový

2. března 2007, aktualizováno 3. března 2007, Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 52961x
Neinformovaného člověka stěží napadne, že okrasný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi může významně a příznivě ovlivnit jeho zdraví.

Pro zdraví i na okrasu


Neinformovaného člověka stěží napadne, že rozložitý keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi, který každodenně vídá na ulici jako okrasný strom, obsahuje řadu látek, které významně a příznivě mohou ovlivnit jeho zdraví.

Tento mohutný dvoudomý strom (existují odděleně exempláře samčí a samičí) začal díky intenzívní výsadbě - jako prvek zahradnické architektury - zplaňovat a být na některých místech obtížným plevelem. Stal se však základem pro šlechtění a selekci odrůd s různou velikostí, barvou, vůní, chutí a pevností plodů.

Co obsahuje


Jak se uplatňují obsahové látky při podpoře zdraví? Listy jsou používány při prevenci artritidy, žaludečních vředů a při dně; je to zdroj vitamínů, minerálních látek, flavonoidů, aminokyselin a určitých tuků.

Co se jí


Mnohem významnější je však používání plodů: vnitřně jsou používány jako prevence proti infekcím, zlepšují zrak, tlumí vývoj sklerotických změn v organizmu a zpomalují stárnutí. Měkké bobulovité plody uzavírají světle hnědá, kulovitá semena, bohatá olejem. Rozemletá semena nebo tento olej jsou vnitřně používány jako odkašlávací prostředek, při astmatu, onemocněních oběhového systému (angina pectoris), působí preventivně proti sklerotickým plátům v cévách, zpomaluje vývoj senility, snižuje úmrtnost na rakovinu a toxicitu při chemoterapii zhoubného bujení, stabilizuje imunitní systém.

Široce využíván je také účinek oleje na zažívací ústrojí: působí proti vývoji žaludečních vředů a refluxní esofagitidy, zlepšuje noční vidění. Rozemletá semena a olej jsou navíc zdrojem určitého množství vitaminů A, C, E, beta-karotenu, superoxiddizmutázy, minerálních látek, aminokyselin a mastných kyselin. Zevně jsou výtažky z plodů a zejména olej ze semen používány při kožních reakcích (po silném oslunění), velmi dobře hojí rány vzniklé po popálení, silném ozáření, proleženinách, při akne, různých vyrážkách, suché kůži, ekzémech a kožních vředech.

Jak působí


Dobře působí na normalizaci krevního tlaku, krevních tuků, preventivně chrání cévy (odstraňují volné radikály, které v organizmu vnikají při stresu, některých chorobách a zvýšené fyzické námaze) a zlepšují imunity.

Použití

Rakytník se nepoužívá jen jako léčivá rostlina: některé odrůdy, vyšlechtěné především v Německu a Maďarsku, poskytují plody velmi přijatelné chuti; šťáva z nich vylisovaná se přidává do některých ovocných džusů, které jsou chuťově nevýrazné a chudé na biologicky aktivní látky. Rakytník v nich plní významnou funkční roli. Z potravinářského "odpadu" se získávají semena, ze kterých se lisováním nebo superkritickou extrakcí získává čistý, světle hnědý olej s charakteristickou obilnou vůní.
Jako léčivý prostředek se používá nálev z listů rakytníku (2 g řezaných listů na šálek vody, denně 2 šálky) při prevenci nebo ovlivňování chorob, které byly v předešlém testu uvedeny. Pokud vznikne potřeba použít olej ze semen zejména pro ovlivňování vředové choroby žaludku, používají se 1-3 tobolky denně, existují však také zprávy o podávání 3-5 ml oleje 3krát denně (v těžkých případech).
Při užívání přípravků z rakytníku není potřebné přerušovat léčbu; lze jej podávat nepřetržitě.

Zdroj informací: http://www.ordinace.cz/clanek/rakytnik-resetlakovy/