Leden 2014

DÝNĚ HOKAIDO - jiné použití v kuchyni

26. ledna 2014 v 14:25 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády


DÝNĚ HOKAIDO ... loňský rok jsem napěstovala víc sazenic dýně Hokaido, všechny rostliny jsem podarovala lidem, kteří mají zahradu a místo na pěstování. Na podzim se mi od skoro všech obdarovaných vrátily dýně v podobě plodů, měli docela velkou úrodu ! Tak jsem zkusila poprvé uvařit tu slavnou polévku z této dýně. Je na chuť opravdu dobrá, ale že by jsme jí doma vařili často to nemohu říct. A přemýšlela jsem jak ještě jinak zpracovat tuto nádherně barvící dýňi. Oloupala jsem dýňi a nakrájela na menší kostičky, namočila jsem kostky ve vodě s přidáním kyseliny citronové, pak scedila, vložila do zavařovací sklenice, přidala cukr a zalila 100 % ananasovým džusem a krátce sterilovala. (Takto jsem kdysi dělala kompoty z obyčejné dýně a byl to výborný kompot! ) Po čase jsem šla ochutnat tento kompot jak chutná a nebyla jsem z toho nijak uchvácená, dalo se to jíst, ale bylo to trochu mdlé. Jsem člověk šetřivý a přemýšlela jsem jak tento výrobek zpracovat dál. Vymyslela jsem si, že kompot i s ananasovou šťávou rozmixuju a přidám tuto hustou dřeň do piškotového, nebo do bábovkového těsta. Dostavil se velmi výborný výsledek, buchtu jsem ještě horkou potřela čokoládou na vaření a sladká nádherně žlutooranžová buchta je na světě a je moc dobrá. Polovinu buchty jsem rozkrojila a potřeba domácí broskvovou marmeládou kam jsem přidala při vaření trochu vanilky, to je taky velká dobrota !






RECEPT NA TUTO BUCHTU:
4 VEJCE - celá
1/2 SKLENICE KOMPOTU HOKAIDO
2 Deci OLEJE
1/2 Kg HRUBÉ MOUKY
1 LŽIČKA SKOŘICE
1 PRÁŠEK DO PĚČIVA
2 LŽÍCE SOJOVÉJO SUŠENÉHO MLÉKA - nepoužívám kravské mléko
1 ČOKOLÁDA NA VAŘENÍ
POSTUP: v robotu ušlehám celá vejce, přidám cukr, pak střídavě dřeň z dýně, mouku, olej, skořice, nakonec prášek do pečiva, naliju těsto na vymazaný olejem a vysypaný moukou, pekla jsem 20 minut v plynové troubě.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%




Dvě dýně v syrovém stavu čekaly na zpracování a tak jsem je umyla, rozpůlila, vydlabala semena a všechno jsem na velkých slzách nastrouhala, dala sušit na plech s pečícím papírem (nemám sušičku). Když vše dobře uschlo, vzala jsem elektrický mlýnek a tuto drť z dýně Hokaido jsem pomlela na jemnější drť, (není potřeba udělat jemnější prášek než mám na fotce, dýně se během chvilky úplně rozvaří) aby jsem mohla tuto nádherně barvící hmotu používat jako koření, tedy spíš barvivo do bramborové kaše, knedlíků, polévek, rýže - vše bude nádherně žluté :) Dýmě samotná je zcela bez chuti, jen trochu připomíná chuť mrkve, ale ta její barva mě úplně fascinuje :)



Časem vyzkouším dýňovou drť do různých pokrmů a ráda se s vámi o recepty podělím :)



LEDEN - ČISTÍME JÁTRA

8. ledna 2014 v 15:02 | Marie |  BYLINKY pro uzdravení

LEDEN JE VELMI VHODNÝ MĚSÍC PRO VYČIŠTĚNÍ NAŠICH JATER Úžasný
V prosinci jsme asi všichni hodovali a popíjeli, játra si všechny škodliviny uloží jako do banky a tato bylina dokáže ony vrátka od banky otevřít a vyčistit vše škodlivé. Pijeme dva hrnky každý den po dobu jednoho měsíce, nebo alespoń tři týdny, vždy ráno jeden hrnek na lačno a druhý večer před spaním. Nebo se umixovaná semena ostropestřece přidávají do jogurtu ( 1 lžička ) nebo se semena jedí jako oříšky, tak jak to člověku vyhovuje. Plody této byliny nemají nijak výraznou chuť. Čaj je bez zápachu jen je mléčně zakalený. Po celou dobu kůry se nesmí pít žádný alkohol ! Mám raději semena ostropestřece celá, ty pak rozmixuju.


JSME BLÁZNI - Jaroslav Dušek

6. ledna 2014 v 0:10 | Marie |  INFORMACE - různé

Viděl jsem film Home, který ukazuje, jakým způsobem ničíme planetu. Všechno jsme "zobchodovali" a připadá nám to jako normální. Unikl nám pocit celku. Nechápeme, že když chceme hospodářský růst, roste náš dluh. Myslím hospodářský růst, jak je dnes definovaný. Tím pádem je logické, že nejvíc rostou dluhy. A protože se nedíváme na svět celostné, myslíme si, že je výhodné plundrovat Zemi. Dneska už jsou státy jako Gabon, jejichž představitelé říkají: "Ano, budeme těžit vzácné dřeviny z pralesa, ale na jeden hektar pokácíme jen jeden strom za rok. Najdeme způsob, jak udržet celek. Ne že vykácíme všechny krásné stromy na židle, na podlahy a trámy. Nebo že je ztopíme…" Nemusíme přece krásné stromy zničit, dokud židle, podlahy, trámy slouží. Nemusíme mít přece každý půlrok nové židle. Je to nesmysl a choroba naší mysli. Toužíme po věcech, které nepotřebujeme. Necháme si naoktrojovat nějakou společenskou reklamní masáží, že potřebujeme zbytečnosti, bez kterých bychom se klidně mohli obejít. Kvůli téhle dysfunkci naší mysli může nekonečně fungovat obrovská nadvýroba a celé se to bude hájit hrozbou nezaměstnanosti. Nakonec se vždycky najde někdo, kdo ti řekne: "No, hele, počkej, a co by dělali ti nezaměstnaní?" Já mu na to odpovím: "Dělali by to, co by bylo potřeba! Uklidili by ulici, zahrabali by vykopaný výkop, někomu by pomohli." My, jak jsme lační a neklidní, nechápeme celek, začneme se rýpat v genech, protože chceme být bohy naší umolousané části světa, a vyrábíme umělé myši. Nenechaví černokněžníci chtějí štěpit atom, chtějí se cpát do genetického kódu. A proč? Co tím získáme? Že vyrobíme umělou myš? Nebo že rozštěpíme půl zeměkoule v atomu a že nebudeme, kam pak mít uložit odpad? Že otrávíme všechny podzemní vody kyselinou sírovou, abychom mohli vytěžit uran? Získáme větší pocit důležitosti, který nás ještě více zaslepí? Jak dlouho ještě chceme pěstovat svou nepozornost?