.



DÝNĚ HOKAIDO - jiné použití v kuchyni

26. ledna 2014 v 14:25 | Marie |  RECEPTY - sirupy, marmelády


DÝNĚ HOKAIDO ... loňský rok jsem napěstovala víc sazenic dýně Hokaido, všechny rostliny jsem podarovala lidem, kteří mají zahradu a místo na pěstování. Na podzim se mi od skoro všech obdarovaných vrátily dýně v podobě plodů, měli docela velkou úrodu ! Tak jsem zkusila poprvé uvařit tu slavnou polévku z této dýně. Je na chuť opravdu dobrá, ale že by jsme jí doma vařili často to nemohu říct. A přemýšlela jsem jak ještě jinak zpracovat tuto nádherně barvící dýňi. Oloupala jsem dýňi a nakrájela na menší kostičky, namočila jsem kostky ve vodě s přidáním kyseliny citronové, pak scedila, vložila do zavařovací sklenice, přidala cukr a zalila 100 % ananasovým džusem a krátce sterilovala. (Takto jsem kdysi dělala kompoty z obyčejné dýně a byl to výborný kompot! ) Po čase jsem šla ochutnat tento kompot jak chutná a nebyla jsem z toho nijak uchvácená, dalo se to jíst, ale bylo to trochu mdlé. Jsem člověk šetřivý a přemýšlela jsem jak tento výrobek zpracovat dál. Vymyslela jsem si, že kompot i s ananasovou šťávou rozmixuju a přidám tuto hustou dřeň do piškotového, nebo do bábovkového těsta. Dostavil se velmi výborný výsledek, buchtu jsem ještě horkou potřela čokoládou na vaření a sladká nádherně žlutooranžová buchta je na světě a je moc dobrá. Polovinu buchty jsem rozkrojila a potřeba domácí broskvovou marmeládou kam jsem přidala při vaření trochu vanilky, to je taky velká dobrota !






RECEPT NA TUTO BUCHTU:
4 VEJCE - celá
1/2 SKLENICE KOMPOTU HOKAIDO
2 Deci OLEJE
1/2 Kg HRUBÉ MOUKY
1 LŽIČKA SKOŘICE
1 PRÁŠEK DO PĚČIVA
2 LŽÍCE SOJOVÉJO SUŠENÉHO MLÉKA - nepoužívám kravské mléko
1 ČOKOLÁDA NA VAŘENÍ
POSTUP: v robotu ušlehám celá vejce, přidám cukr, pak střídavě dřeň z dýně, mouku, olej, skořice, nakonec prášek do pečiva, naliju těsto na vymazaný olejem a vysypaný moukou, pekla jsem 20 minut v plynové troubě.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%




Dvě dýně v syrovém stavu čekaly na zpracování a tak jsem je umyla, rozpůlila, vydlabala semena a všechno jsem na velkých slzách nastrouhala, dala sušit na plech s pečícím papírem (nemám sušičku). Když vše dobře uschlo, vzala jsem elektrický mlýnek a tuto drť z dýně Hokaido jsem pomlela na jemnější drť, (není potřeba udělat jemnější prášek než mám na fotce, dýně se během chvilky úplně rozvaří) aby jsem mohla tuto nádherně barvící hmotu používat jako koření, tedy spíš barvivo do bramborové kaše, knedlíků, polévek, rýže - vše bude nádherně žluté :) Dýmě samotná je zcela bez chuti, jen trochu připomíná chuť mrkve, ale ta její barva mě úplně fascinuje :)



Časem vyzkouším dýňovou drť do různých pokrmů a ráda se s vámi o recepty podělím :)


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 30. ledna 2014 v 11:42 | Reagovat

Teda to sis báječně poradila,Já vařím dýnovou polévku,hokaido neloupu,slupka se krásně rozvaří a stejně to pak rozmixuji. :-)Ta sušená dýně mě láká,ale nám dýně vydrží poměrně dlouho.Jako přídavek na obarvení je to dobrý nápad.Děkuji. :-)

2 YOS YOS | E-mail | 7. listopadu 2014 v 10:47 | Reagovat

Dýňová drť je pro mne novinka. Rovněž, že se dýně Hokaido neloupe. Děvčata děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama